Διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα σε πολυκατοικίες
Πώς έχετε κέρδος απο την τοποθέτηση Φ/Β στην πολυκατοικία;

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην πολυκατοικίες, είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη περίπτωση. Αυτό συμβαίνει πρωτίστως γιατί, γενικά, δεν είναι εύκολο σε μια πολυκατοικία να παρθούν αποφάσεις, λόγω της διαφορετικής νοοτροπίας του καθενός των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών. Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, το θέμα προς συζήτηση, στην συνέλευση της πολυκατοικίας, είναι πέρα για πέρα απλό και κατανοητό, έτσι ώστε να οδηγεί εύκολα σε απόφαση.

Το Φ/Β σύστημα μπορεί να αγοραστεί από όλους ή μερικούς ή έναν απο τους ενοίκους .Κυρίως τους ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές μπορούν απλά να δώσουν την συγκατάθεση τους. Η ενέργεια που παράγεται από το σύστημα, συνδέεται με τον λογαριασμό του κοινόχρηστου ρεύματος της πολυκατοικίας και όλο το κέρδος πρώτα πληρώνει τα κοινόχρηστα, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε όλους όσους συνεισφέρανε στην αγορά του Φ/Β συστήματος, ανάλογα το ποσό που έβαλε ο καθένας. Οι ενοικιαστές που δεν έχουν συνεισφέρει, απλά συνεχίζουν να πληρώνουν το μερίδιο τους στο κοινόχρηστο ρεύμα, όχι στην ΔΕΗ αλλά στον κάτοχο του Φ/Β συστήματος. Το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα τους αναγνωρίζεται εύκολα, γιατί στον λογαριασμό τις ΔΕΗ φαίνεται και το οφειλόμενο ποσό αλλά και το ποσό που πιστώνεται. Η επίτευξη αυτής της διαδικασίας πληρωμής στον κάτοχο του Φ/Β συστήματος, μπορεί να επιτευχθεί είτε προφορικά (συμφωνία κυριών) είτε νομικά.

Έτσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες του φωτοβολταϊκού συστήματος αποκτούνε ένα νεο εισόδημα, μέρος του οποίου πληρώνει το κοινόχρηστο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το υπόλοιπο είναι καθαρό κερδος, άμεσα από την ΔΕΗ και τους ενοικιαστές που δεν συνεισφέρανε.

Που τοποθετείται το σύστημα;
Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος γίνεται στην στέγη ή στο δώμα της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση της στέγης, δεν παίζει ρόλο το είδος του κεραμιδιού ή αν υπάρχει πάνελ λαμαρίνας. Η απαραίτητη επιφάνεια για το μέγιστο σύστημα των 10KWp είναι περίπου 80m2 (εξαρτάται από την γεωμετρία της στέγης) . Στην περίπτωση δώματος, τα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετούνται σε βάσεις (συνήθως αλουμινίου) η οποίες σταθεροποιούνται είτε με αγκύρωση στην πλάκα είτε με την χρήση βαρυδίων.  Η απαραίτητη επιφάνεια για το μέγιστο σύστημα των 10KWp είναι περίπου 150 m2 (εξαρτάται από την γεωμετρία και τις σκιάσεις του δώματος). Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τρόπος τοποθέτησης, ο οποίος προβλέπεται από την νομοθεσία, δεν αφήνει περιθώρια πρόκλησης ζημιάς στην στέγη ή στο δώμα, αλλά ούτε και καταστροφής της αισθητικής του κτιρίου. Όσο για την τελευταία, αυτή μάλλον βελτιώνεται, γιατί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αναβαθμίζει μια πολυκατοικία ενεργειακά, και της αποδίδει τον χαρακτήρα της "πράσινης" και "οικολογικής" !!
Ποιές προυποθέσεις πρέπει να εκπληρώνονται;

Για να μπορούν ο ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας να τοποθετήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, διασυνδεδεμένο στο δίκτυο της ΔΕΗ, πρέπει να υπάρχει πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης, ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου για την εγκατάσταση του συστήματος, με ευθύνη του διαχειριστή (στην περίπτωση που συνεισφέρουν όλοι) ή του ιδιοκτήτη που θα εγκαταστήσει το σύστημα